Кеңес

Тау ешкілерінің сорттары мен атаулары, олардың сыртқы түрі және қайда тұратындығы

Тау ешкілерінің сорттары мен атаулары, олардың сыртқы түрі және қайда тұратындығы


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Тау жабайы ешкі таулы жерлерде тіршілік етеді және тауда не тапса, сонымен қоректенеді. Біздің шабындықтарда жайылатын үй ешкілері де осы тұқымдасқа жатады. Үй жануарлары ата-бабаларынан тек сыртын мұра етті. Жабайы ешкілер қошқарлар мен қойларға қарағанда әлдеқайда ақылды. Олар жыртқыштар жете алмайтын жерде тірі қалуға қабілетті. Үй жануарларына қарағанда жабайы жануарлардың мүйізі өте үлкен. Сонымен қатар, олардың сыртқы түрі неғұрлым қатал, ал аналықтарында кішкентай желін бар.

Жалпы сипаттамасы

Тау ешкілері суреттерден де таныс, бовидтер тұқымдасының артодиактилді сүтқоректілері. Олар, аты айтып тұрғандай, негізінен Еуразия мен Африканың тауларында өмір сүреді. Бұл солтүстік жарты шардың фаунасының ең ежелгі өкілдері.

Тау ешкілері - тау қойларының, ірі мүйізді ешкілердің, хамуаның және тіпті горалдың алыс туыстары. Олар теңіз деңгейінен 5 мың метр биіктікте өмір сүре алады. Бұл әсем жануарлардың он шақты түрі бар. Оларды бір түрге ортақ морфологиялық сипаттамалар мен биік таулы аймақтарға деген сүйіспеншілік біріктіреді. Жабайы ешкілердің әртүрлі түрлерінің тіршілік ету ортасы бір-бірімен сирек кездеседі. Олар жыртқыштардан құтылу үшін осы ерекше тіршілік ету ортасын таңдады.

Жануарлар төзімді, шапшаң, қоректенуге бейім, аз өсімдік жамылғысында тіршілік ете алады. Олар шөптермен, бұта бұтақтарымен және ағаш қабығымен, мүк пен қынамен қоректенеді. Бұл күйіс қайыратын жануарлар тұзды жақсы көреді және ол үшін ең биік жартастарға көтерілуге ​​дайын, бұл туристер мен фотографтарды жиі таң қалдырады.

Олар альпинистік қабілеттеріне ықшам дене құрылымы, мықты аяқтар, кез-келген тастың бетіне жабысатын жұмсақ төселген табаны бар тар, берік және айыр тәрізді тұяқтардың арқасында қарыздар. Тау ешкілері керемет үйлестіруге және дамыған тепе-теңдікке ие. Бұл жануарлар көбелектер сияқты таулардың үстінен секіріп, қалықтайды, егер олар бір жиекте тұра алмаса, екіншісіне тез секіреді. Оларда өте мықты жаттығылған аяқ бұлшықеттері бар және олар сәби кезінен тастарға секіре бастайды.

Тау ешкісі қандай көрінеді?

Бұл жануарлардың айрықша ерекшелігі - олардың өмір бойы өсетін және ұзындығы бір метрден асатын (еркектерде) таңғажайып әдемі мүйіздері. Олардың ішкі жағы қуыс, ал сырты көлденең қоюланған. Мүйіздерді доғалы етіп, артқа немесе бүйірге бүгіп, спиральға немесе бұрандаға бұрауға болады. Ешкілер бұл қасиетті ешқашан басынан тастамайды. Әйелдердің мүйіздері де бар, бірақ қысқа және қанжарларға ұқсас.

I тау ешкілері, әдетте, орташа денелі, денесі мықты, мойны дөңес кішкентай басы, аяқтары мықты, орташа ұзын. Ұзындығы 50-95 см, денесінің ұзындығы 1,2-1,8 м.Құлақтары тік, құйрығы қысқа. Ешкілердің иегінде сақал бар. Жануарлардың денесі қысқа, жуан және дөрекі қоңыр, құмды, сұр немесе сарғыш түктермен жабылған. Ешкілердің иіс сезу және көру сезімі (300 градус көрінісі), миы жақсы дамыған.

Бұл жануарлар адамдарға көптеген мыңжылдықтар бойы таныс болған. Тау безоар ешкі - бұл үй ешкісінің атасы, сүтке, етке және жүнге өсіріледі. Бұл жануарлар ертерек құрбандыққа шалынған, олар туралы аңыздар мен аңыздар құрастырылған. Мифтік ешкі Амальтеа, гректердің сенімі бойынша, тіпті Зевсті нәресте сүтімен тамақтандырды.

Үй ешкілері бірінші қозы төлден кейін сауылады. Жабайы жануарлар сауылмайды. Барлық сүт жастарға беріледі. Әйелдерде екі емізігі бар желіндер болады. Жабайы ешкілердің салмағы шамамен 45-90 кг. Еркектері үлкенірек, олардың салмағы 50-125 килограмм. Әйелдер 3-4 кг салмақтағы балаларды туады.

Тұқымның түрлері

Тау ешкілері үш топқа бөлінеді. Жіктеу мүйіз құрылымына негізделген. Барлығы осы әдемі жануарлардың 8-10 түрі бар. Тау ешкілерінің топтары:

  1. Козерогтар. Өкілдер (ешкілер): Пиреней, Нубия, Сібір, Эфиопия және Альпі (тау жыныстары). Бұл кең (басында) және біртіндеп кішірейген ірі доғалы мүйізді жануарлар. Ұзындығы - бір метрге дейін (еркектер). Жоғарғы бетінде көптеген көлденең жоталар көрінеді. Мүйіздер артқа бүгіліп, екі жаққа сәл алшақтайды. Бұл топтың жануарлары таулы, далалы және таулы жерлерде тіршілік етеді.
  2. Турлар. Өкілдері: Батыс Кавказ, Шығыс Кавказ, Северцова. Аурохтарда ұзын мүйіздер артқа немесе бүйірге қарай өседі. Олардың пішіні доға тәрізді немесе жартылай спираль тәрізді. Мүйіздердің беті сәл қабырға тәрізді. Турлар негізінен таулы аймақтарда (Кавказда) тұрады.
  3. Ешкі. Өкілдері: мүйізді ешкі, үй ешкі (300-ден астам тұқым). Үй жануарларынан айырмашылығы жабайы ешкілер Азияда, таулы жерлерде тіршілік етеді. Олардың ұзын, бұралған, тығын тәрізді мүйіздері бар. Мүйізді жануарлардың аналықтарында мүйіздер де бұралған, бірақ кішкентай.

Өмір салты

Тау ешкілері, әдетте, таулы аймақтарда тіршілік етеді. Фаунаның осы түрінің өкілдері тегіс және жазық жерлерден аулақ болады. Олар тау баурайында, тастар мен жартастарда секіруді ұнатады. Бұл табын малдары қыста да туған жерлерінен кетпейді. Жазда олар тауларға мүмкіндігінше жоғары көтеріліп, қыста тау бөктеріне түсуге мәжбүр болады. Ерлер мен әйелдер бір-бірінен бөлек, шағын топтарда өмір сүреді. Ешкілер ешкілерге тек жұптасу кезеңінде қосылады. Балалар аналарымен бірге бір жылға дейін тұрады. Қыста мал отары үлкенірек болады. Көктемде ешкілер 6-7 адамнан тұратын топтарға бөлінеді.

Олар не жейді?

Тау ешкілері таудан тапқанның бәрімен қоректенеді: шөптер, бұта бұтақтары, мүктер, қыналар. Олар көргендерінің бәрінен дәм татады, содан кейін оны жеу-жеуге болмайтындығын шешеді. Жабайы аңдар қабықты, жапырақтарды, жемістерді жейді. Қаласаңыз, олар ағашқа өрмеле алады. Олар тұзды өте жақсы көреді, сол үшін олар тіпті бетон бөгеттің қабырғаларына шығады. Жануарлар таңертең ерте немесе кешке қарай жайылады. Түскі уақытта олар тыныштықта немесе күн сәулесінен көлеңкеде жасырылады. Жыртқыш аңдар оларды торға түсіре алатын жерлерде жайлауға түнде ғана шығады, ал күндіз жартастарға тығылады.

Мінез-құлықтың ерекшеліктері

Тау ешкілері өмірінің көп бөлігін сол жерде өзінің табынында өткізеді. Бала кезінен олар тауларға және таулы және тік жерлерде қозғалуға дағдыланады. Жануарлар жартастардан оңай секіреді, тік бетінде тамаша теңдестіріледі. Олар адамдар мен жыртқыштардан аулақ болуға тырысады.

Сарапшылардың пікірі

Заречный Максим Валериевич

12 жылдық тәжірибесі бар агроном. Біздің ең жақсы саяжай маманы.

Рас, олардың қызығушылығына байланысты олар алыстан бақылайды, мысалы, туристер мен шаңғышылар.

Тау ешкілері жылдам жүгіреді, биіктікке секіреді, кез келген тік жартасқа шыға алады, тұңғиықтан секіреді. Олар өте мұқият, ақылды және байқампаз, қауіп төнген жағдайда олар батылдық танытады. Әдетте табынның айналасында күзететін ешкі болады. Ол туыстарына қан кету арқылы пайда болатын қауіп туралы ескертеді, қажет болған жағдайда жануарлар жаумен шайқасқа түседі. Рас, көбінесе жабайы ешкілер тез қашып, жетуге қиын жыныстарға тығылады. Тек еркектер өзара, содан кейін жұптасу кезеңінде күреседі.

Қауіптер мен жаулар

Тау ешкілері өмір бойы жетуге қиын таулы жерлерде тіршілік етеді, жыртқыштардан қашады. Оларды аюлар мен қасқырлар, сілеусіндер мен қабыландар, пантералар, жолбарыстар, қабыландар аулайды. Кішкентай бүлдіршіндер бүркіт, бүркіт, итбалық, қаршығаға жем бола алады. Қауіп осы тау жануарларын барлық жерде күтуде. Қыста олар қар көшкіні, қатты аяз және суық желдің салдарынан өледі. Жазда адамдар аң аулайды. Рас, көптеген сирек кездесетін түрлер (альпілік, мүйізді, Северцов) заңмен қорғалады, яғни оларды аулауға тыйым салынады.

Көбею және ұрпақ

Күздің соңында тау ешкілері жұптасу кезеңін бастайды. Еркектер ұрғашы әйелдерді тауып, өзара шайқастар ұйымдастырады. Рас, жұптасу жекпе-жегі әрқашан белгілі бір ережелерді сақтай отырып өткізіледі. Еркектер тек мүйіздерімен (үстіңгі бетімен) ұрады, олар жабайы қошқарлар сияқты маңдайларын бөктермейді. Шайқас кезінде олардың әдемі бас киімдері жиі зардап шегеді.

Еркектер ешқашан дененің қорғалмаған бөліктерін мүйіздерімен ұрмайды және жауды жақын аралықта ғана қуып жібереді. Кездесудің жеңімпазы бүкіл аналық аналықты алады. Жұптасу маусымы кезінде еркектер өткір иіс шығарады, әдеттегіден гөрі агрессивті болады.

Ешкіде жүктілік 5-6 айға созылады. Көктемде олар 1-4 лақтан туады. Өмірдің алғашқы минуттарындағы ешкілер аяғынан тұрып, желіннен сүт соруды біледі. Кубиктер өте көңілді және қозғалмалы, олар көп секіреді және сергітеді. Жастар анасымен бір жылға жуық өмір сүреді, содан кейін аналықтары қалады, ал жас еркектер өз тобын құрайды. Ересек ешкілер керемет оқшауланған тік жарларға секіреді. Жануарлар орта есеппен 10-20 жыл өмір сүреді.


Бейнені қараңыз: Шарын ұлттық паркінде сирек сілеусін фототұзаққа түсті (Қараша 2022).